Masjid Istiqlal

Masjid Istiqlal

The Istiqlal Mosque is the national mosque of Indonesia and the largest mosque of Southeast Asia. Located in the heart of Jakarta on the edge of the main Merdeka square, it has a capacity for 200,000 worshippers.

Recently, the Istiqlal Mosque has undergone an environmentally-friendly retrofit of key building features. As part of this redesign, state-of-the-art energy-savaging technologies were implemented, making use of reflective paint for roofs and external walls, energy-saving lightbulbs, smart electricity meters and solar photovoltaics covering over 13% of the facility’s electricity consumption. In addition, resource-efficient plumbing features such as low-flow faucets, water-efficient urinals and flush systems and a greywater treatment and recycling system, allowed the mosque to significantly reduce water consumption. The re-use of most existing building elements such as floor slabs, roof and walls, further substantially reduced energy embodied in construction materials, resulting in a lower carbon footprint of the construction project.

The project was developed by the Istiqlal Mosque Management Agency Badan Pengelola Masjid Istiqlal (BPMI), with green building consulting provided by PT Yodaya Hijau Bestari.

Masjid Istiqlal has received Final EDGE Certification from the Green Building Council Indonesia.

Predicted Savings of EDGE Certification

0%

Energy Savings*

0%

Water Savings

0%

Less Embodied Energy in Materials

*Part of the energy efficiency percentage may be associated with virtual energy for comfort depending on the presence of heating and cooling systems. Note that virtual energy does not contribute savings to utility bills.

Technical Solutions

Energy

Reduced window to wall ratio, reflective paint for the roof and external walls, energy-saving lighting in internal and external spaces, smart energy meters and solar photovoltaics covering 13.25% of electricity consumption.

Water

Low-flow showerheads, low-flow faucets, water-efficient urinals, efficient flush for water closets, and grey water treatment and recycling system.

Materials

Re-use of existing slabs for floor and roof construction, re-use of existing walls for internal and external walls, re-use of existing flooring, and re-use of existing window frames.

Location

Jl. Taman Wijaya Kusuma – Medan Merdeka Jakarta Pusat, DKI Jakarta, 10710 Indonesia

Stage

Final EDGE Certification

Date

February 1, 2022

Floor Space (m2)

56,080

Total CO2 Savings (annually)

476.22

Interested in learning
more about EDGE?

Sign-Up for our Mailing Lists

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Still thinking?